planeta-sSaturn

Planeta Saturn

[dropcap type=”1″]S[/dropcap]aturn este a cea de-a şasea planetă de la Soare. Încă din anul 1610, Galileo a observat inele ce îl înconjoară pe Saturn, fără a găsi însă o explicaţie pentru existenţa acestora. Abia în 1659 olandezul Christian Huygens a descries aceste inele ca fiind discuri inelare, plate şi subţiri, ce nu ating planeta în nici un punct şi care se înclină peste ecliptică.

Saturn nu este fascinant doar datorită inelelor sale: el posedă şi 61 de sateliţi şi, cu toate că este a doua planetă ca mărime şi masă, densitatea sa este atât de redusă, încât ar putea chiar pluti pe apă. Forma sa este aplatizată datorita rotaţiei rapide şi a consistenţei sale fluide, la fel cu a celorlalţi giganţi gazoşi.

Structură şi proprietăți.

proprietățile-planetei-saturn
Proprietățile Planetei Saturn

La fel ca şi Jupiţer, şi Saturn are un volum uriaş, diametrul său la ecuator măsurând 120.500 de kilometri, fiind astfel aproape de 100 de ori mai mare decât Pământul.

Planeta posedă un nucleu compus din rocă şi din gheaţă, înconjurat de o manta interioară din hidrogen metalic, cu o grosime de 15.000 de kilometri. La exterior există un strat format din hidrogen lichid şi din heliu, ce se dilată în atmosfera gazoasă.

Inelele lui Saturn.

inelele-lui-saturn
Inelele lui Saturn

Acestea sunt formate din milioane de fragmente relativ mici de rocă şi apă îngheţată, ce se rotesc în jurul planetei, formând un disc cu o grosime de aproape un kilometru şi un diametru de 250.000 kilometri.

 

Cu puţină imaginaţie, ne putem închipui că sărim de pe o rocă pe alta, la fel cum am traver­sa un râu. într-un inel există zone cu o densi­tate mai mare de roci.

În acest fel, se pot diferenţia inelele individua­le. Dacă separăm inelele, atunci apar canale ce nu mai conţin roci aproape deloc. De pe Pământ, printr-un telescop cu o putere de mărire de aproximativ 40 de ori pot fi văzute inelele A, B şi C şi chiar şi breşele dintre discul A şi B (diviziunea Cassini) şi de pe inelul A (diviz­iunea Encke).

Sateliţii.

Cei 61 de sateliţi ai lui Saturn se compun în principiu din substanţe foarte uşoare, îngheţate.

Sateliţii mai mici abia dacă au 20 de kilometri, în timp ce Titan, cel mai mare dintre sateliţi, are un diametru de 5.150 de kilometri, fiind consid­erat cea de-a doua lună ca mărime din Sistemul Solar.

Demni de menţionat sunt cei cinci sateliţi interior mai mari: Mimas, Enceladus, Tethys, Dione si Rhea. Toţi sunt sferici şi sunt formaţi în principal din apă îngheţată. De notat este faptul că sateliţii Epimeteu şi Janus efectuează la fiecare patru ani schimb de poziţii în distanţa lor faţă de Saturn.

Lunile planetei Saturn

Sunt cunoscute 61 de luni ale planetei Saturn. Cei mai mari nouă sateliţi, ordonaţi după apropierea lor faţă de planetă, sunt: Mimas, Enceladus, Tethys, Dione, Rhea, Titan, Hyperion, Iapetus şi Phoebe. Dintre aceşti sateliţi, Titan este cea mai mare, depăşind în mărime chiar şi planeta Mercur.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *