sistemul-solar-2

Planetele interioare

Ordinea planetelor

[dropcap type=”1″]S[/dropcap]istemul nostru Solar se compune din opt plan­ete. Planetele Mercur, Venus, Pământ și Marte sunt planete telurice de mici dimensiuni, aflându-se la distanța cea mai mică față de Soare, în timp ce celelalte planete, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun sunt denumite giganți gazoși. Pluton, considerată până recent a fi a noua planetă, a fost declarată o planetă pitică în anul 2006 din cauza dimensiunilor sale.

sistemul-solar
Sistemul Solar

Între planetele interioare telurice și Jupiter, cel mai mare dintre giganții gazoși, se află centura de asteroizi, formată probabil din reminiscențele unei planete sau unei planetesimale (precursorul unei planete) explodate. Planetele interioare pot fi observate cu ochiul liber, fiind cunoscute deja din Antichitate.

Planetele și semnele zodiacale.

Ecliptica desemnează orbita Pământului în jurul Soare­lui, cu toate că, privind de pe Pământ, aceasta apare mai degrabă ca o orbită a Soarelui pe cer. Și celelalte corpuri cerești ale Sistemului Solar parcurg un traseu asemănător.

Din acest motiv, putem observa că Luna, asteroizii și planetele apar mereu într-o zonă relativ îngustă de cer. Semne zodiacale sunt reprezen­tate de acele constelații ce se află de-a lungul eclipticii.

Datorită faptului că, privit dinspre Pământ, Soarele traversează cerul pe traseul său, pentru același observator, Soarele, la fel ca și Luna, traversează toate semnele zodiacale.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *