andy-warhol-marilyn-monroe-1962

Pop-art

[dropcap type=”1″]C[/dropcap]a reacție la expresionismul abstract, la mijlocul anilor ’50 a apărut curentul pop-art (prescurtare de la artă populară), simultan și independent în Anglia și în SUA. În anii ’60, pop-art-ul a preluat conducerea printre mișcările artistice. Motivele pe care le abordează acesta sunt preluate din cultura cotidiană, din lumea consumului, a mass-media și a publicității.

Printre cei mai renumiți artiști brita­nici se numără Richard Hamilton, David Hockney și Eduardo Paolozzi, iar vedetele americane sunt Andy Warhol (1928-1987) și Roy Lichtenstein (1923-1997). În perioada de apogeu a curentului pop-art, la mijlocul anilor ’60 au apărut tendințe alternative precum happening, arte povera sau noua abstracțiune, care au influențat și alte disci­pline (muzica, literatura).

ANDY WARHOL

Artistul american Andy Warhol (1928-1987) a fost cel mai controversat și mai cunoscut reprezentant al curentului pop-art. În operele sale a prezentat bunuri de consum (cutii de supă Campbell, sticle de Coca-Cola) și eroi populari (Elvis Presley, Marilyn Monroe). A folosit și fotografii ale unor execuții faimoase sau ale unor accidente rutiere spectaculoase.

andy-warhol-32-de-cutii-de-supa-campbell
„32 de cutii de supă Campbell” – Andy Warhol

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *