kimon-loghi

Post-romantismul

[dropcap type=”1″]A[/dropcap]rtistii rebeli – Catre finalul secolului al XlX-lea, s-a produs o reactie idealista la principiile Realismului. Scriitorii au inceput sa manifeste opozitie fata de valorile si obiceiurile burgheze, optand pentru o existenta la marginea societatii. Isi cautau sprijin in aventura, solitudine sau in alcool. Din aceasta atitudine rebela a luat nastere mediul boem, care s-a exprimat exemplar sub forma dandismului.

Pentru reprezentantii perioadei post-romantice, sensul real al artei nu consta in reproducerea realitatii, ci rezida in nevoia umana naturala de frumos. Lirica face trimitere dincolo de obiect si de realitate, catre ideea ce se afla in spate.

Scoala parnasiana. Prima reactie poetica de opozitie la adresa Romantismului a provenit din cercul poetilor scolii parnasiene. Sub motoul ,,l’art pour l’art” (arta de dragul artei), acestia reprezentau o lirica echilibrata, contemplativa, cu valoare intrinseca. Primul dintre principiile estetice era exactitatea stiintifica, astfel ca artistii erau nevoiti sa fie stiutori si exacti, deoarece orice inexactitate ar fi constituit o crima impotriva frumosului. Pentru acestia, artistul este un muncitor care isi cunoaste mestesugul, pe care trebuie sa-l si aplice corect. Forma poseda o valoare intrinseca si este independenta de continut. Reprezentantul cel mai de seama al scolii parnasiene este Charles Leconte de Lisle (1818-1894), autorul volumului Poeme antice.

Paul_Verlaine
Paul Verlaine (1844 – 1896).

Simbolismul. Simbolismul a aparut in Franta in a doua jumatate a secolului al XlX-lea, ca un curent estetic. Baudelaire este considerat a fi unul dintre precursorii Simbolismului, iar Verlaine, Rimbaud si Mallarme se numara printre cei mai cunoscuti reprezentanti ai curentului. Simbolistii nu doreau sa reproduca realitatea, ci s-o depaseasca. Misiunea unui poet consta in descoperirea misterelor ce se ascund in spatele realitatii.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *