proza-in-epoca-romantica

Proza în epoca romantică

[dropcap type=”1″]R[/dropcap]omantismul se consolideaza. In perioada romantica se consolideaza romanul ca gen literar. Cele mai frecvente forme de expresie ale genului sunt romanul psihologic si cel sentimental, precum si romanul istoric si cel social. In secolul al XVIII-lea, Goethe si scriitorii englezi ai Romantismului timpuriu au cultivat deja romanul sentimental, care insa s-a transformat intr-un gen aparte abia odata cu opera romancierei Jane Austen (1775-1817).

Austen isi concepe majoritatea romanelor in jurul unei singure teme centrale – alegerea partenerilor de catre tinerele fete din clasa de mijloc. Pe acest fundal, se evidentiaza clar talentul sau deosebit de a descrie relatiile interumane. Opera cea mai populara este romanul Mandrie si prejudecata, care, ca si Ratiune si simtire, a cunoscut mai multe ecranizari.

victor-hugo
Victor Hugo (1802 – 1885).

Mizerabilii. In prefata dramei sale istorice Cromwell, Victor Hugo enunta obiectivele Romantismului francez. In opera sa, scriitorul francez demonstreaza o predilectie pentru grotesc, alaturand tragicul si comicul si incalcand regulile structurii dramatice clasice. Exceptionalul poet si dramaturg a cucerit publicul in special prin romanele sale.

In anul 1831, Hugo a publicat romanul istoric Cocosatul de la Notre-Dame, care s-a bucurat de un succes rasunator. Sprijinul acordat solicitarilor republicane l-au obligat sa se retraga in exil pe insula Jersey. Aici s-a nascut faimosul roman Mizerabilii (Les Miserables), publicat in anul 1862. Acest roman social oglindeste conditiile grele de viata ale clasei muncitoare din Franta secolului al XIX-lea.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *