rasele-umane

Rasele umane

[dropcap type=”1″]Î[/dropcap]n cadrul genului om există mai multe rase cu caracteristici corporale și genetice diferite. Amestecarea continuă a raselor de pe planeta noastră ne face imposibilă determinarea numărului de rase.Chiar și în cercurile științifice s-a propus deja renunțarea la conceptul de rasă. Conform sistemului tradițional, oamenii sunt încadrați într-una din rasele: negroidă, mongoloidă, caucaziană, indiană sau oceanică.

Diferențele fizice sunt de regulă foarte evidente, în timp ce diferențierile genetice nu prezintă aproape nicio însemnătate.

Separarea fizică dintre oamenii aparținând diferitelor rase este nesemnificativă. De aceea, în cazul a două popoare ce trăiesc la mare distanță, diferențele culturale prezintă o mai mare importanță decât diversitatea genetică a oamenilor.

Culoarea diferită a pielii. Colorația diferită a pielii este produsă de amestecul pigmenților înpiele. De exemplu, melanina este un asemenea pigment. Melanină este de culoare maro până la negricioasă și produce în funcție de concentrația în care se regăsește la omul respectiv o culoare mai închisă a pielii. În afară de aceasta, melani­na protejează pielea de radiația ultravioletă a soarelui.

diferite-nuante-ale-pielii
Diferite nuanțe ale pielii

De aceea pielea oamenilor din regiunile cu lumină solară mai intensă prezintă o concentrație mai mare a acestui pigment decât pielea locuitorilor altor latitudini, unde radiația solară este mai puțin intensă.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *