ravenna-italia

Ravenna

Răscrucea dintre Roma si Bizanţ

[dropcap type=”1″]L[/dropcap]a prima vedere Ravenna pare simplă şi modestă, iar pentru a descoperi frumuseţea aces­tui oraş trebuie să treceţi pragul unuia dintre monumentele sale, pentru că frumuseţea acestui oraş, care a fost capitală în trei ocazii diferite (Imperiul Roman de Apus – 402 d.Hr., Imperiul ostrogoţilor – 493 d.Hr. şi Imperiul Bizantin – 540 d.Hr.) rezidă în mozai­curile sale.

În Evul Mediu, după ce relaţiile cu Orientul au încetat, oraşul s-a confrun­tat cu o perioadă de decădere şi izolare, în 1400, odată cu instaurarea domina­ţiei Veneţiei, Ravenna şi-a redobândit splendoarea începând din secolul XVI a fost inclusă în statele papale.

Basilica San Vitale, construită în­tre 526 şi 547, are un plan octogonal şi este cel mai uimitor exemplu de ar­hitectură bizantină, aşa cum a fost interpretată de tehnicile de construc­ţie de la Roma şi Ravenna.

basilica-san-vitale-ravenna
Basilica San Vitale – Ravenna

Cutezanţa construcţiei şi decoraţiunile mozaicurilor formează un tot perfect, unic în întreaga lume. Mozaicurile din absidă îi înfăţişează pe împărăteasa Teodora cu suita de demnitari şi doamne de companie şi pe soţul ei, lustinian, cu preoţii şi ar­hiepiscopul Maximianus.

basilica-san-vitale-interior-ravenna
Interiorul Basilicii San Vitale – Ravena

Mausoleul Galla Placidia este o splendidă clădire latină în formă de cruce, înălţată în 425-430 d.Hr., pen­tru a adăposti rămăşiţele pământeşti ale fiicei împăratului Theodosius, încă de la intrarea în mausoleu, vizi­tatorul este copleşit de frumuseţea mozaicului şi bogatele decoraţiuni de marmură. Cel mai vechi monument din Ravenna, construit lângă vestigiile băii romane, este Baptisteriul Neonian, care poartă numele episco­pului care a comandat decorarea acestuia.

Domul este împodobit cu un splendid mozaic care înfăţişează Botezul lui Isus. În partea estică a oraşului se află Basilica Sant’Apollinare Nuovo, care datează din secolul VI şi poartă numele primului episcop al Ravennei. Naosul impunător este decorat cu două rânduri de mozai­curi care înfăţişează procesiunea martirilor şi fecioarelor care poartă daruri pentru Isus şi Fecioara Maria.

Merită să vizitaţi Baptisteriul Arian şi mausoleul lui Theodoric. Acesta din urmă a fost construit folosindu-se blocuri enorme de piatră de la Istria şi este acoperit cu un mare monolit, cu un diametru de peste un metru şi o grosime de 90 cm şi care cântăreşte peste 300 de tone (proba­bil unul dintre cei mai mari monoliţi din lume folosit ca dom.)

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *