stalin

Realismul şi Naturalismul

[dropcap type=”1″]P[/dropcap]rivirea Realismului – Pe la mijlocul secolului al XlX-lea, Romantismul a fost inlocuit de o noua miscare – Realismul. In loc de a exprima cele mai intime sentimente, scriitorii realisti se concentreaza pe descrierea realitatii, pe care incearca s-o oglindeasca intr-o maniera obiectiva, ceea ce ii conduce la o observare atenta a vietii cotidiene, in care gasesc un cadru care anima operele acestor scriitori, in interactiune cu conflicte sufletesti ale personajelor.

Pentru ca operele lor sa para veridice, adeptii Realismului evita sa exprime un punct de vedere personal. Ceea ce nu inseamna insa ca ei nu iau parte la problemele adanci ale epocii lor. O alta caracteristica a literaturii realiste este utilizarea unui narator omniscient.

Realismul este curentul literar care tinde sa dea o reprezentare veridica realitatii, sa infatiseze cu obiectivitate adevarul, sa observe existenta reala.
Realismul este curentul literar care tinde sa dea o reprezentare veridica realitatii, sa infatiseze cu obiectivitate adevarul, sa observe existenta reala.

Romanul – oglinda vietii. Romanul reprezinta genul literar cel mai potrivit pentru a descrie lumea exterioara. Motiv pentru care acest gen cunoaste o mare dezvoltare in perioada Realismului. In secolul al XlX-lea s-au cristalizat trei forme ale romanului: romanul evolutiv, romanul social si romanul istoric. Tematica prioritara o constituie deseori omul apartinand clasei burgheze si conditiile sale de viata, precum si problemele sociale. Theodor Fontane pune in prim-plan eroi care detin in societate o pozitie aparte si le prezinta conflictele (Efifi Briest). Romanul reprezenta o reflectare a vietii, o „oglinda la marginea drumului”, cum a formulat plastic romancierul francez Honors de Balzac.

Balzac Flaubert. Dupa parerea lui Honors de Balzac (1799-1850), scriitorul are obligatia de a realiza o imagine completa a societatii. Cu acest gand a creat o capodopera, Comedia umana, o culegere formata dintr-o suta de romane si povestiri, ce urmarea sa cuprinda toate clasele si straturile sociale ale Frantei din acea perioada. Descrierea cadrului este pentru Balzac la fel de importanta ca descrierea personajelor, deoarece scriitorul era de parere ca mediul reflecta si determina viata oamenilor.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *