sculpturi-hinduse-descoperite-in-pesterile-din-muntele-meru

Revoluția hindusă

[dropcap type=”1″]Î[/dropcap]n perioada post-gupta (secolele VII-VIII) au fost ridicate primele temple hinduse, menite a fi spații religioase, dar, în același timp, și sim­bol al puterii politice a stăpânitorilor indivi­duali. Templul ca atare a existat până în seco­lul al XI-lea.

Spre deosebire de arhitectura budistă, manifestată sub forma grotelor ciopli­te în stâncă, cea hindusă se bazează pe construcții de piatră fără mortar și fără fundație. Decorarea opulentă, sculpturală a templelor hinduse slujea venerației zeităților. Templele urmăreau să oglindească semnificația mitologică a muntelui Meru (muntele Olimp al hinduismului). Din această cauză, ele erau înconjurate din exterior de o placare asemă­nătoare stâncilor.

ȘTIAȚI CĂ…

Cea mai cunoscută imagine a artei hinduse îl reprezintă pe zeul Shiva dansând. Zeul distrugător al lumii unește în sine conceptul morții și al renașterii, fiind un simbol al înnoirii naturii. El este reprezentat într-un dans cosmic, posedă două perechi de brațe șl este înconjurat de un cerc de foc.

zeul-shiva-dansand
Zeul Shiva dansând

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *