salvador-dali-timpul-ce-se-scurge-persistenta-memoriei

Revoluția suprarealistă

„[dropcap type=”1″]S[/dropcap]uprarealism” înseamnă ad litteram „mai mult decât realism” sau „dincolo de realism”. Supra­realismul a constituit o mișcare de avangardă inițiată în anii 20 ai secolului trecut, la Paris. Teoreticianul acestei mișcări a fost André Breton. Artiștii suprarealiști au încercat să son­deze atât irealul și oniricul, cât și abisurile inconștientului, pentru a le reprezenta cu ajutorul artei.

Ei optau pentru tehnici spontane, precum pictura automată. Cercetarea per­manentă a proceselor psihice se oglindește în picturile acestor artiști, prezentând scene oni­rice sau situații imposibile, ireale.

Suprarealismul și sculptura. Suprarealismul s-a reflectat și el tot mai mult în trei dimensiuni, cu toate că în cazul unor sculptori este dificilă încadrarea lor în această mișcare de avangardă. Printre reprezentanții cei mai importanți ai aces­tui stil se numără Constantin Brâncuși (1876- 1957), Julio González (1876-1942), Alberto Gia­cometti (1901-1966) și Alexander Calder (1898- 1976).

masa-tacerii-constantin-brancusi-tg-jiu
„Masa Tăcerii”, sculptură de Constantin Brâncuși. Ea poate fi admirată în parcul din Târgu-Jiu.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *