roca-filoniana

Roca filoniană

[dropcap type=”1″]R[/dropcap]oca filoniană se formează atunci când magma se solidifică pe traseul său spre suprafața pământului în interiorul crăpăturilor și fisurilor și nu mai penetrează suprafața pământului. În funcție de locul în care are loc solidificarea, se poate diferenția între două formațiuni filoniene: filoane și depozite. Filoanele se formează atun­ci când magma se cristalizează în crăpăturile sau fisurile care intersectează vertical struc­turile de roci.

Pe de altă parte, depozitele se formează atunci când magma se solidifică în straturi care sunt paralele cu straturile sedimentare. Structura și compoziția rocilor filoniene sunt foarte sim­ilare celor ale rocilor plutonice și vulcanice. Atât rocile plutonice, cât și cele vulcanice dispun de roci filoniene corespunzătoare.

Ocazional, rocile filoniene au o structură care diferă de materiile sale inițiale. În funcție de compoziția mineralului, se poate diferenția între aplite deschise la culoare, cu granulație mare și cristaline, pegmatite cu granulație mare, precum și lamprofire închise la culoare.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *