roci-vulcanice

Roca vulcanică – Bazaltul

[dropcap type=”1″]A[/dropcap]tunci când magma se solidifică la suprafața pământului, se formează rocile vulcanice. Mag­ma urcă prin deschizăturile coșului vulcanic și apoi se propagă ca lavă pe suprafața pământu­lui. Ocazional, magma este aruncată din vulcan în aer înainte să se reverse peste pământ. Acest tip de rocă este denumită rocă eruptivă sau efuzivă.

Atât rocile plutonice cât și cele vulcanice sunt formate din aceeași magmă, astfel încât struc­tura lor minerală și chimică este extrem de similară. Din acest motiv, rocile vulcanice și cele plutonice devin în cazul unui conținut mai redus de siliciu din ce în ce mai întunecate și mai dense.

Mărimea cristalelor. Rocile plutonice au nevoie de mult timp pentru a se răci, ceea ce facilitează formarea de cristale cu forme fru­moase. În contrast, rocile vulcanice se formează din magma care se răcește foarte rapid, astfel încât cristalele sunt microscopice. Ocazional, răcirea are loc atât de repede, încât nu se ajunge la formarea de cristale: roca poartă atunci numele de sticlă vulcanică.

Bazaltul. Bazaltul este cea mai cunoscută formă de rocă vulcanică. Roca bazaltică dispune de o porozitate extrem de fină și variată, fiind de regulă de o culoare între negru și albastru.

bazalt-roca-vulcanica

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *