roci-organice

Rocile organice

[dropcap type=”1″] R[/dropcap]ămășițele unor vietăți se depun în golurile for­mate între sedimente. De regulă aceste resturi se descompun și formează carbon (C02) și apă. Numai în unele medii geologice materia organ­ică rămâne intactă și se transformă prin diferite procese de transformare în cele din urmă în rocă. Rocile organice sunt, deci, roci care se formează din resturi organice. Cărbunele și petrolul reprezintă cele mai importante grupe de roci organice.

Cele mai importante zăcăminte de cărbuni s-au format pe durata Carboniferului (acum 360-280 milioane de ani). Rămășițele plantelor care creșteau în mlaștini și bălți     s-au depus în timp sub straturile de sedimente. Apoi s-a format din ele turba, un material compact, care și-a pierdut încetul cu încetul umiditatea, din cauza presiunii și căldurii din straturile situ­ate deasupra. Conținutul de carbon a crescut în continuare, până când turba s-a transformat în cele din urmă în cărbune.

mina-de-carbune-asia-de-est
Mină de cărbune – Asia de est

Petrolul. Petrolul s-a format prin sedimentarea planctonului în bazinele maritime. Acolo s-a for­mat un amestec din resturi organice precum și din sedimente de nămol și argilă, așa-numitul nămol fermentat. Acesta se transformă încet în petrol prin procese chimice complexe și în condiții de presiune și temperatură foarte înaltă.

Petrolul poate apărea în formă solidă ca bitum și asfalt, gazoasă, ca gaze naturale, și în formă lichidă, ca țiței brut.

Distilarea petrolului permite produce­rea de produse diferite pe bază de uleiuri mine­rale, precum benzina, păcura, motorina, fibrele sintetice, solvenții, materialele plastice etc.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *