pictura-romantica-inspirata-de-al-2-a-cucerire-a-romei-de-catre-vandali

Romantismul

[dropcap type=”1″]I[/dropcap]deologia artistica. Romantismul debuteaza in secolul al XlX-lea, iar influentele sale se resimt in toate domeniile culturale. Odata cu el apare si o noua abordare a vietii. Locul legilor si al normelor este luat de personalitatea individului si dorinta lui de libertate. Acest fenomen are loc atat in politica si in morala, cat si in cultura. Romanticii sunt in primul rand personalitati rebele, care nu accepta dominatia ratiunii, ci omagiaza sentimentele.

Acest lucru inseamna ca isi exprima liber cele mai adanci sentimente, lasandu-se uneori purtati de pasiune sau cazand prada disperarii ori melancoliei. Un alt aspect important il constituie umanismul. Cele mai importante teme prelucrate in literatura romantica sunt urmatoarele:

  • Sentimentele, in special dragostea (idealizata sau imposibila), tristetea, melancolia, singuratatea, deznadejdea si disperarea;
  • Natura si peisajele: Autorul descrie peisajul prin prisma sentimentelor sale. Natura reprezinta o oglinda a starii sale sufletesti. Predomina cadrele triste si incarnate de melancolie (noapte, lumina lunii, mine…) si peisajele ce reflecta sufletul chinuit al artistului (furtuna, munti salbatici, mare involburata…).
  • Visul: este asociat cu imaginatia, cu profetia etc.
  • Evadarea in lumi indepartate si necunoscute: Evul Mediu, tari exotice, in special orientale.
  • Sunt scoase in evidenta valorile culturale ale popoarelor, limba, istoria si legendele lor.
Jean-Antoine-Watteau-Iubire-in-teatrul-Italian
Jean Antoine Watteau – Iubire in teatrul Italian

Poezia, gen literar principal – Poezia a fost ridicata de romantici la idealul „poeziei universale” (Schlegel), in care ar trebui sa se verse toate genurile. Prin intermediul poeziei, scriitorii romantici isi puteau exprima cele mai adanci sentimente si puteau realiza descrierile lor peisagiste pline de emotie. In plus, poezia era folosita ca instrument de promovare a idealului societatii drepte. In creatiile lor, in opozitie clara fata de Clasicismul secolului al XVIII-lea, romanticii au folosit diferite compozitii metrice, fara a se lasa limitati in creativitatea lor. In ceea ce priveste forma, poeziile scurte si pur lirice alternau cu creatii lirice ample, narative, ce aveau aproape intotdeauna drept protagonisti eroi rebeli, misteriosi sau purtatori de simboluri.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *