universul

Să Cunoaștem Universul

Un cer minunat

[dropcap type=”1″]D[/dropcap]e-a lungul istoriei, civilizațiile au fost fascinate de bolta cerească. Inevitabil, au apărut întrebări pline de semnificații, cărora le-au urmat răspun­suri mistice și superstițioase. Nici primele încercări de a da o explicație din perspectivă științifică nu s-au lăsat îndelung așteptate. Aristarh din Samos a avansat teza conform căreia Pământul este rotund și că se rotește în jurul Soarelui. În ciuda acestei teze, teoria împărtășită de Aristotel și de Ptolemeu, care plasa Pământul în centrul Universului, în jurul acestuia rotindu-se corpurile cerești, a fost dominantă timp de optsprezece secole.

Farul cunoașterii: Alexandria.

Orașul-port din nordul Egiptului a fost întemeiat de Alexandru cel Mare din dorința de a-l transforma într-un centru al științei și al culturii.

Cosmosul (ordinea Universului) a fost una dintre temele căreia i s-au dedicate învățații din Alexandria, printre care s-au numărat și Aristarchus din Samos și Eratostene, acesta din urmă reușind să calculeze cu mare exactitate raza și circumferința Pământului.

Alți astronomi importanți din Alexandria au fost Hiparh, care a întocmit o hartă a constelațiilor precum și un catalog al stelelor în funcție de lumi­nozitatea lor, și Ptolemeu, care, în afară de teori­ile lui astronomice influente, s-a făcut remarcat și prin contribuțiile sale din domeniul trigo­nometrici, opticii și geografiei. Un alt astronom important a fost Arhimede, marele geniu al mecanicii.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *