sarcina

Sarcina

De la ovul până la embrion

[dropcap type=”1″]D[/dropcap]upă fecundare, ovulul este transportat prin trompele uterine în uter. Acest proces are loc cu ajutorul pereților trompelor uterine și al contracțiilor musculare pe care le execută trom­pele. Pe parcursul acestei călătorii, ovulul suferă o serie de diviziuni celulare.

La aproximativ 30 de ore de la formarea zigotului, acesta începe să se multiplice prin diviziune celulară (prin mitoză, ceea ce înseamnă că celulele-fiice vor avea de fiecare dată câte un set complet de cromozomi).

Apoi, gruparea celulară încetează să mai fie un zigot, devenind un embrion uman. În doar câteva zile, embrionul parcurge fazele de morulă și blastocit. La două sau trei zile după ce blastocitul a ajuns în uter, el se implantează în mucoasa uterului (endometru). Din acel moment, mucoasa uterină ce înconjoară embrionul suferă o serie de transformări. Sarcina debutează.

Fazele embrionare: morula, blastocitul și gastrula. Primele divizări celulare survin foar­te rapid și se formează repede o masă solidă de 12 până la 16 celule, ce poartă denumirea de morulă. După circa 4 zile, morula se transformă în blastocit, o sferă de celule goală pe dinăuntru și umplută cu lichid. După alte câteva zile se formează gastrula, o structură care conține deja trei straturi embrionare, din care mai târziu se vor dezvolta părțile corpului.

etapele-dezvoltarii-embrionare
Etapele dezvoltării embrionare

Embrionul ajun­ge în uter în stadiul de blastocit și se implante­ază în peretele acestuia acoperit de o mucoasă groasă din care se va hrăni embrionul. Implan­tarea survine în ziua a șasea sau a șaptea după fecundare. După aceasta, embrionul nu se mai deplasează până în momentul în care se va dez­volta complet.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *