scheletul-membrelor

Scheletul membrelor

[dropcap type=”1″]M[/dropcap]embrelor le aparțin mai mult de jumătate din oasele scheletului uman. Ambele brațe numără în total 64 de oase, iar cele două picioare 62. Brațele dețin aproape exclusiv funcția tactilă și de prindere și, din acest motiv, sunt mai mobile și mai sensibile decât picioarele. Ele sunt formate dintr-o articulație humerală, braț, antebraț și mână.

Membrele inferioare sunt formate din articulația bazinului, coapsă, gambă și laba piciorului. Funcția principală a picioarelor este de sprijin și deplasare. Ele trebuie să asigure stabilitate și, de aceea, mobilitatea bazinului este extrem de limitată.

Mâinile și picioarele. În ciuda mărimii lor reduse, mâna unui om este alcătuită din 27 de oase, care sunt clasificate în trei categorii. Carpul (opt oase ale încheieturii mâinii), metacarpul (cinci oase de pe suprafața mâinii, de la primul la al cincilea metacarp) și falangele (paisprezece oase ale degetelor).

Structura de bază a mâinii este formată din cinci metacarpiene, la care se conectează câte trei falange. Excepția este constituită de dege­tul mare, care are doar două falange.

oasele-bratului
Oasele brațelor

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *