secolul-20

Secolul XX – Avangarda literară

[dropcap type=”1″]L[/dropcap]iteratura in vremuri de criza – Secolul XX este o epoca tumultoasa, marcata de cele doua razboaie mondiale, de marea criza economica, precum si de conflicte sociale si rasiale. Literatura oglindeste si ea aceste experiente traumatizante si criza valorilor, boala de care sufera societatea. In literatura se diferentiaza curentele experimentale, existentialiste si sociale.

Curentele experimentale se concentreaza pe inovatia formala, in timp ce literatura existentialist incearca sa gaseasca raspuns la marile intrebari cu privire la sensul vietii si al lumii (De ce traim?, De ce suntem aici?). In cadrul literaturii sociale, denumite si literatura angajata, sunt denuntate nedreptatile sociale si politice, iar operele reprezinta marturii excelente ale evenimentelor istorice.

targu-jiu-epoca
Iată cum arăta Calea Victoriei din Târgu-Jiu la începutul secolului XX.

Avangarda literara – Prin termenul de „avangarda” sunt identificate cateva miscari estetice, care, in prima treime a secolului XX, s-au rupt complet de traditia artistica. Poetii iconoclasti (respectiv cei care au pus sub semnul intrebarii formele consacrate) ai miscarii de avangarda au experimentat noi modalitati de exprimare, fara a respecta in acest demers logica sau gramatica.

In plus, ei sustineau ca frumosul poate fi perceput nu prin intermediul realitatii si al sentimentelor, ci doar cu ajutorul intelectului. Astfel s-au indepartat de natura si de om. Cele mai importante miscari literare de avangarda au fost Futurismul, Cubismul, Expresionismul, Dadaismul, Ultraismul si, in special, Suprarealismul.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *