sistemul-digestiv-digestia

Sistemul digestiv – Digestia

Digestia

[dropcap type=”1″]T[/dropcap]ractul gastrointestinal măsoară aproximativ 10 metri lungime și traversează corpul de la gură până la anus. Funcția pe care o îndeplinește canalul digestiv este aceea de a mărunți alimen­tele înghițite, pentru ca ele să penetreze mem­brana celulară, putând fi astfel valorificate de celulele organismului. Prin digestie, corpul ome­nesc asigură primirea tuturor substanțelor nutri­tive de care are nevoie pentru o funcționare corectă și pentru creștere.

 Digestia reprezintă un proces ce cuprinde o serie de acțiuni chimi­ce și mecanice, ca de exemplu masticația, mișcările musculare interne ale esofagului și producerea de substanțe chimice de către glan­dele digestive.

Glandele sistemului digestiv. Sub această denumire sunt cunoscute glandele care produc o serie de substanțe chimice cu un rol esențial în procesul de digestie. Există cinci tipuri diferite de astfel de glande: glandele salivare, situate în cavitatea bucală, glandele digestive, care își îndeplinesc funcția în stomac, glandele intestinale, ficatul și pancreasul, ce produc bila și acidul gastric.

structura-sistemului-digestiv
Structura sistemului digestiv

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *