sistemul-nervos-central

Sistemul nervos central

[dropcap type=”1″]S[/dropcap]istemul nervos central este alcătuit din creier și măduva spinării, din milioane de neu­roni, din celule gliale și din alte componente. Creierul și măduva spinării sunt protejate împo­triva leziunilor într-o manieră deosebită, dato­rită importanței lor. Prima protecție este ofe­rită de învelișul de os, în cazul creierului fiind vorba de craniu și în cazul măduvei de șira spinării. Al doilea strat de protecție este repre­zentat de cele trei membrane, meningele.

Cel extern se numește dura mater și este legat de țesutul osos; cel mijlociu poartă numele de arahnoidă, iar cel intern, pia mater, realizează legătura cu sistemul nervos. Ca o ultimă protecție, spațiul dintre membrane și cavitatea craniană este umplut cu lichid cefalorahidian.

Creierul. Creierul este centrul care coordonea­ză toate funcțiile organismului. Acest lucru înseam­nă că toate impulsurile care provin din organele de simț și din regiunile motorii sunt adunate acolo și conștientizate. El este alcătuit din trei regiuni: creie­rul mare, creierul mic și trunchiul cerebral.

structura-creierului-uman
Structura creierului uman

Scoarța exterioară a creierului mare este alcătuită din sub­stanță cenușie, în timp ce interiorul este compus din substanță albă. Substanța cenușie a scoarței creierului mare preia coordonarea tuturor funcțiilor în organism și este centrul inteligenței, voinței și amintirii.

zonele-creierului-alocate-functiilor-din-organism
Zonele creierului mare alocate funcțiilor din organism

Creierul mic asigură reglarea mișcărilor musculare și coordonează echilibrul corpului. Trun­chiul cerebral reunește toate structurile existente între creierul mare și măduva spinării și reglează reflexele vitale precum respirația, circulația san­guină și activitatea cardiacă.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *