pamantul-si-luna

Sistemul Pământ – Lună

Pământul şi Luna

[dropcap type=”1″]P[/dropcap]ământul este cea de-a treia planetă din Sistemul Solar şi posedă un singur satelit: Luna. Urmărind raporturile dintre mărimile planetelor din Sis­temul Solar şi cele ale sateliţii lor, se observă că Luna este destul de mare.

Cele două corpuri cereşti interacţionează prin intermediul mişcării de rotaţie şi de translaţie, astfel încât putem vorbi despre un sistem Pământ-Lună. Originea Lunii nu este încă foarte clară, dar, pornind de la densitatea sa foarte asemănătoare cu densitatea suprafeţei Pământului se presupune că – după naşterea Pământului – un meteorit de mare dimensiuni a separat un fragment din acesta, care a început să se rotească în jurul planetei-mamă.

Orbita Lunii. Luna se roteşte în jurul axei sale şi în jurul Pământului. Orbita sa este uşor eliptică.

Luna are nevoie de 27 de zile, 7 de ore, 43 de minute şi 12 secunde pentru a înconjura o dată Pământul. Această durată corespunde şi rotaţiei sale în jurul propriei axe.

orbita-lunii
Orbita Lunii

Acesta este motivul pentru care de pe Pământ se vede mereu aceeaşi latură a Lunii. Planul orbitei formează un unghi de 5,1° cu ecliptica (orbita Pământului în jurul Soarelui). Punctele de intersecţie dintre orbita Pământului şi cea a Lunii poartă denumirea de noduri. Vorbim despre un nod ascendent şi despre unul descendent, aces­tea fiind în legătură strânsă cu eclipsele de soare şi de lună. Pentru a se produce o eclipsă de lună, în care umbra Pământului acoperă Luna, aceas­ta din urmă trebuie să se afle în apropierea unui nod şi în linie cu Soarele.

Cele două feţe ale Lunii. Deoarece durata mişcării de rotaţie a Lunii în jurul axei sale şi cea a deplasării în spaţiu (translaţia) coincid, Luna ne arată întotdeauna aceeaşi faţă. Acest fenomen nu apare numai în cazul Pământului şi al Lunii. Toţi sateliţii din Sistemul Solar sunt întotdeau­na orientaţi cu aceeaşi faţă înspre planetele lor. Acest fenomen se poate explica prin maree. Prin aceasta sateliţii îşi frânează mişcarea de rotaţie, până când aceasta s-a adaptat la mişcarea din jurul planetei. Puterea mareelor pe care Luna o exercită asupra Pământului este irelevantă, însă ea produce mareea la oceane. După naşterea Pământului, mareele atmosferice au împiedicat distanţarea Lunii de Pământ.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *