soarele

Soarele și planetele

Sistemul Solar

[dropcap type=”1″]S[/dropcap]istemul Solar este format dintr-o stea centrală, Soarele, și din toate corpurile cerești ce se rotesc în jurul acestei stele: cele opt planete cunoscute, sateliții acestora, aproximativ 30.000 de asteroizi, numeroase comete și meteoriți, precum și gaze și praf interplanetar.

Întregul complex se supune enormului câmp gravitațional al Soarelui, care, conform calculelor, reprezintă peste 99% din întreaga masă conținută de sistem.

Corpurile cerești se deplasează pe planuri asemănătoare, astfel încât Sistemul Solar, privit din exterior, are înfățișarea unei stele centrale cu un disc de materie ce se rotește în jurul acestei stele în sensul invers acelor de ceasornic.

Originea Sistemului Solar.

Conform cercetă­torilor, Sistemul Solar a apărut cu peste 4,6 miliar­de de ani în urmă. Un nor interstelar de gaze și praf s-a concentrat într-o masă centrală formată din atomi de hidrogen, din care s-a născut Soarele. În jurul acestei mase enorme s-a con­centrat materia din restul norului, formând plan­ete interioare de rocă și planete exterioare de gaze. Majoritatea sateliților a apărut odată cu planetele de care aparțin.

sistemul-solar
Sistemul Solar

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *