solul-materie-prima

Solul ca materie primă

[dropcap type=”1″]T[/dropcap]ipul și structura solului determină destinația de utilizare a acestuia. Există trei categorii: solul deja exploatat, solul exploatabil și solul care nu poate fi exploatat (regiuni importante protejate pentru agricultură, fondul forestier sau regiuni bogate în materii prime).

Relieful este un bun natural care trebuie protejat, cu atât mai mult cu cât influența oamenilor are efecte extrem de nefavorabile. Între acestea se numără mișcările pământului în regiunile cu infrastructură dezvoltată (autostrăzi sau șine de tren), mine, defrișări prin intermediul focului, poluarea apei, poluarea solului, precum și planificarea ineficientă a orașelor sau a platformelor industriale.

Unele dintre aceste activități sunt esențiale pentru oameni. Totuși, pe termen lung trebuie luate măsuri de corectare pentru a minimiza pagubele deja create.

Agricultura și solul. Este un fapt știut că nu toate solurile se pretează în aceeași măsură la agricultură. Această calitate depinde în mod direct de proprietățile fizice și chimice.

rasad-rosii-sol-fertil
Răsad de roșii plantat pe sol fertil

Solul ar trebui să fie fertil pentru a putea transporta plantelor substanțele nutritive de care acestea au nevoie ca să crească și să se dezvolte. Fertilitatea solului poate fi constatată prin intermediul unei analize, la fel ca și proprietățile fizice: compoziția și structura dau indicii privind capacitatea sau incapacitatea de a depozita apă și substanțe nutritive.

Prin metode chimice se poate constata compoziția substanțelor nutritive necesare unei plante, și mai mult, chiar și nivelul PH-ului. În cazul în care proprietățile nu sunt optime, solul poate fi totuși făcut utilizabil prin diferite metode. Între acestea se numără folosirea de îngrășăminte și substanțe nutritive, corectarea nivelului pH-ului, mijloace împotriva eroziunii și montarea unor sisteme de irigații potrivite.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *