constelatia-scorpion

Stelele

Să privim bolta cerească

[dropcap type=”1″]D[/dropcap]acă ne îndepărtăm de marile orașe, putem admira în nopțile fără ceață și cu puțină lumină selenară firmamentul în toată splendoarea sa. Pe bolta cerească există o ordine: stelele răsar întotdeauna în est și apun în vest. Poziția stelelor pe cer nu se schimbă, ele putând fi astfel clasifi­cate în grupe.

Vechile civilizații își imaginau stelele ca fiind puncte luminoase ale unui cort ceresc. Ele au grupat stelele în constelații, pe care le-au denu­mit după animale sau eroi mitologici. Polul Nord și Polul Sud din cadrul cortului ceresc se află dea­supra celor doi poli – Nord și Sud – ai Pământu­lui în funcție de locul în care ne aflăm, în emisfe­ra nordică sau în cea sudică, putem privi o altă boltă stelară.

Emisfera nordică.

Cerul nordic nu pare a fi atât de luminos precum cel din sud, deoarece numărul stelelor vizibile este mai redus. Steaua Polară (Polaris) este unul dintre aștrii cei mai ușor de recunoscut și se află aproape exact deasupra Polului Nord al Pământului.

Din această cauză, Steaua Polară a servit din vremuri străvechi și servește și acum navigato­rilor la determinarea poziției Alte constelații ușor de recunoscut sunt Ursa Mare, numită și Carul Mare, precum și constelația Orion, ce se aseamănă cu conturul vânătorului mitologic Ori­on, cu lancea ridicată.

Emisfera sudică.

Dacă cerul este observat din sud, se poate vedea centrul galaxiei Calea Lactee poate fi recunoscută mult mai bine de aici decât din emisfera nordică. în plus, pot fi văzute mult mai multe stele, roiuri de stele și nebuloase. Tre­buie amintiți Norul Mare și Norul Mic ai lui Mag­ellan, galaxiile-satelit cele mai apropiate de Calea Lactee, precum și Alfa Centauri, una dintre stelele aflate cel mai aproape de Soare. Ușor de recunos­cut sunt și Steaua Sudului, importantă pentru orientarea navigatorilor și galaxia Sombrero.

nebuloasa-orion
Nebuloasa Orion

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *