sub-microscop

Sub microscop

[dropcap type=”1″]C[/dropcap]elula reprezintă cea mai mică unitate vizibilă a unui organism viu. Omul, ca și toate celelalte organisme, este alcătuit din celule. Tipul celule­lor care îl formează pe om poartă denumirea de celule eucariote. Ele măsoară aproximativ zece până la douăzeci de micrometri, putând fi obser­vate doar cu ajutorul instrumentelor optice, de exemplu, cu microscopul.

În funcție de țesutul de care aparțin, celulele prezintă mărimi și for­me foarte diferite. De cele mai multe ori, ele sunt rotunde sau ovale.

Interiorul celulei. Celulele umane sunt încon­jurate de o membrană de plasmă. în interiorul celulei se găsește citoplasmă, un lichid alcătuit în proporție de 85% din apă și organite cu diferi­te funcții.

Dintre organite face parte și nucleul, care conține informația genetică a celulei. În cazul celulelor eucariote, nucleul este despărțit de cito­plasmă printr-o membrană, denumită mem­brană nucleară. Alte organite sunt centriolii, ribozomii, mitocondriile, aparatul Golgi, reticulul endoplasmatic, vacuolele și lizozomii.

structura-celulei-umane
Structura celulei umane

GENERAȚIA EUCARIOTĂ

Spre deosebire de celulele procariote, cele eucariote prezintă un nucleu diferențiat evident. Acesta conține informație genetică ce poate fi transmisă mai departe.

ȘTIAȚI CĂ…

În timpul primelor stadii evolutive ale embrionului are loc diferențierea celulelor. Din acestea se formează apoi țesuturile individuale și organele corpului.

LA DIMENSIUNI MICROSCOPICE

Datorită unui sistem de lentile de mărime legate între ele din interiorul microscoapelor, putem observa structura unei celule, cea mai mică unitate a corpului uman.

examinare-microscopica
Examinare microscopică

 

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *