autobuz-rusesc-pe-doja

Tendinţele secolului XX

Angajamentul social – Desi au existat precursori si inainte de secolul XX (romanul picaresc din secolul al XVI-lea, criticile lui Montesquieu din cadrul Scrisorilor persane din anul 1721, ironia lui Swift in Calatoriile lui Gulliver din anul 1726), dupa anul 1945, se vorbeste despre un curent literar al literaturii sociale sau angajate. Scriitorii ce apartin acestui curent nu s-au limitat la prezentarea conflictelor sociale, ci au facut apel la constiinta cititorului pentru a schimba realitatea. Printre acesti autori se numara Heinrich Boll, care in romanele sale lumineaza critic societatea postbelica germana, abordand si problematici politice, de exemplu RAF.

Generatia pierduta – Dupa primul razboi mondial, Statele Unite au cunoscut „fericitii ani douazeci”, cu era jazz-ului, a alcoolului si a dansului. Aceasta epoca a luat sfarsit in mod tragic odata cu marea criza bursiera din anul 1929. Epoca este totusi oglindita in opera unui grup de povestitori, cunoscuti si sub numele de Generatia pierduta. Numele cele mai sonore sunt William Faulkner, John Dos Passos, Francis Scott Fitzgerald, John Steinbeck si Ernest Hemingway. Tuturor acestor scriitori le este comuna perspectiva critica asupra razboiului si asupra inegalitatilor din societatea nord-americana.

ernest-hemingway
Ernest Hemingway (1899-1961)

Ernest Hemingway. Hemingway (1899-1961) a preluat multe motive din viata sa aventuroasa in romanele sale – spiritul de aventura, razboiul. Scriitorul participase ca voluntar in primul razboi mondial, iar in razboiul civil spaniol si in cel de-al doilea razboi mondial a fost reporter de front. In final, s-a stabilit in Cuba, unde a fost simpatizant al revolutiei cubaneze. Opera sa se evidentiaza prin stilul simplu si direct. Tematic, se concentreaza pe confruntarea cu nedreptatile politice si economice. Romanele Intr-o alta tara si Batranul si marea se numara printre operele cele mai cunoscute ale scriitorului, distins in anul 1954 cu premiul Nobel.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *