tesut-conjunctiv

Țesutul conjunctiv

[dropcap type=”1″]Ț[/dropcap]esuturile unor părți ale corpului, de exemplu: oasele, cartilagiile, tendoanele, ligamentele și țesutul adipos, sunt denumite țesuturi conjunc­tive. Acestea susțin în mod structurat celelalte țesuturi și organe și leagă între ele diferitele părți ale corpului.

Altfel decât țesutul epitelial, celulele țesutului conjunctiv sunt separate unele de altele. Țesu­tul conjunctiv prezintă diferite tipuri de forme de țesut, împărțite în general în două grupe: țesutul conjunctiv lax și cel dens. Primul con­feră organelor consistență, în timp ce țesutul conjunctiv dens dă soliditate dentinei și sub­stanței solide a oaselor. Femeile au în general un țesut conjunctiv mai lax deoarece acesta tre­buie să se poată întinde în cazul unei sarcini.

structura-tesutul-conjunctiv
Structura țesutului conjunctiv

Țesutul osos și cartilaginos. Țesutul osos for­mează oasele. Celulele lui sunt separate unele de altele de materie organică ce conține săruri de calciu, ceea ce le conferă o mare duritate. La rândul lui, țesutul cartilaginos acționează tot ca țesut de susținere, fiind parte a scheletului și susținând părțile moi ale organismului. Este mai moale și mai flexibil decât țesutul osos și for­mează structuri precum laringele, traheea, nasul și auriculele, respectiv părțile exterioare ale urechii. La nou-născuți înlocuiește osul până în momentul finalizării formării oaselor.

tesut-osos-sectiune
Țesut osos – Secțiune

O URIAȘĂ REȚEA

Canalele prin care se scurge sângele se numesc vase de sânge. Ele sunt alcătuite din țesut conjunctiv.

FUNCȚII DE SUPORT METABOLIC

Țesutul conjunctiv are o funcție de suport metabolic pentru alte țesuturi și organe ale corpului, ceea ce înseamnă că participă la transformările chimice și biologice care se produc permanent în organism.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *