tesutul-epitelial-pielea

Țesutul epitelial: pielea

Țesuturile organismului

[dropcap type=”1″]Ț[/dropcap]esuturile individuale ale corpului uman sunt alcătuite din diferite grupuri de celule. Aceste celule se unesc în grupuri de aceeași structură și funcție, formând țesuturi. Diversele grupuri celu­lare alcătuiesc diferite tipuri de țesut. Există patru tipuri principale diferite de țesuturi: țesutul epi­telial (de exemplu pielea, membrana interioară a stomacului și a plămânilor și corpusculii sang­vini), țesutul conjunctiv și de susținere (oasele, cartilagiile, tendoanele, ligamentele și țesutul adipos), țesutul muscular (musculatura schele­tului, musculatura netedă, musculatura cardia­că) și țesutul nervos.

Țesutul epitelial: pielea

Corpul uman este acoperit de piele, țesutul epi­telial. Scopul pielii este de a forma un fel de barieră împotriva pătrunderii corpurilor străine din mediul înconjurător al organismului. Acesta este motivul pentru care celulele pielii sunt perfect pliate una pe cealaltă, oferind astfel o protecție împotriva germenilor.

Pielea se regenerează permanent: celulele care o alcătuiesc cresc din interior către exterior, se întăresc, iar apoi sunt îndepărtate. În acest mod, celulele reînnoiesc țesutul. Pielea este for­mată din două straturi: epiderma, stratul exte­rior care conține cheratină (o proteină absolut necesară pentru creșterea pielii, a părului și a unghiilor), și derma, stratul interior.

structura-pielii
Structura pielii

Alte țesuturi epiteliale. Există două tipuri de țesut epitelial: țesutul de acoperire (ca de exem­plu pielea) și țesutul glandular (glandele). Pri­mul acoperă toate părțile externe ale corpului uman, dar și suprafețele interioare ale plă­mânilor, stomacului, intestinelor și a vaselor sangvine. În plus, acest țesut epitelial acoperă și canalele interne ale corpului care conduc în exterior, ca de exemplu uretra, organele de reproducere și traheea.

Cel de al doilea tip de țesut epitelial, cel glan­dular, se recunoaște datorită faptului că își trans­formă celulele în celule glandulare. Scopul lor este producerea de substanțe care sunt apoi con­duse către suprafața corpului (transpirația) sau în sânge (hormonii). Pentru ca aceste celule să funcționeze corespunzător, glandele epiteliale trebuie să fie în legătură cu țesutul nervos și cu vasele de sânge.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *