tesutul-muscular

Țesutul muscular

[dropcap type=”1″]A[/dropcap]cest țesut permite mișcarea părților individu­ale ale corpului prin încordarea și relaxarea ulte­rioară a fibrelor sale, celulele musculare. Aces­te celule sunt alcătuite dintr-o membrană externă – membrana plasmatică – și dintr-o par­te interioară – citoplasmă -, care corespunde citoplasmei celulare. Celulele musculare sunt deosebit de lungi și formează multiple zone nucleice care își împart o singură membrană exterioară.

În interiorul lor se găsesc fibrilele, responsabile pentru contracție. Forța pe care o poate dezvolta un mușchi atunci când se con­tractă depinde de numărul de fibre care sunt contractate și de intensitatea contracției fiecărei fibre individuale ori grupe de fibre. Nu toate fibrele se comportă la fel în cazul contracției mușchiului. Fibrele închise la culoare sunt foar­te rapide, conferind astfel forță mușchiului. Fibrele mai deschise la culoare se contractă mai degrabă mai lent, realizând astfel duritatea mușchiului.

Tipuri de țesut muscular. Există trei tipuri diferi­te de țesut muscular: musculatura netedă, musculatura scheletică și cea cardiacă. Musculatura netedă susține organele interne, iar celulele ce o compun sunt lungi, mici și posedă un singur nucleu în mij­loc. Acest țesut este responsabil pentru mișcarea reflexă, de exemplu a sistemului digestiv sau a celui respirator. Musculatura scheletului, după cum dă de înțeles și denumirea sa, este responsabilă de mișcarea scheletului.

tipuri-de-tesut-muscular
Tipuri de țesut muscular

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *