tesut-nervos

Țesutul nervos

[dropcap type=”1″]Ț[/dropcap]esutul nervos se compune din două tipuri de celu­le: neuronii și celulele gliale. Neuronii sunt cele mai importante celule ale sistemului nervos. Odată formate ele nu se mai modifică, ceea ce înseamnă că atunci când sunt lezate organismul nu le mai poate înlocui. Funcția neuronilor constă în producerea de impulsuri în creier și transmiterea lor mai departe. Celulele gliale se găsesc între neu­roni, având drept funcție protecția, izolarea și hrănirea acestora.

Funcția țesutului nervos constă în perceperea cu ajutorul receptorilor a modificărilor externe și inter­ne care ne afectează organismul și în producerea unei reacții corespunzătoare. Stimulii interni și externi sunt receptați de receptorii sensibili, iar informația este transmisă către creier pe calea tra­seelor neuronale. Acest traseu este utilizat și în situația inversă, atunci când creierul transmite o comandă mușchilor.

functia-tesutului-nervos
Funcția țesutului nervos

Structura neuronilor. Neuronii sunt alcătuiți din două părți: un corp neuronal, care ascunde un nucleu mare și rotund, și o parte alungită, ce poartă denumirea de axon. În plus, corpul neuronal conține și câteva scurte încrengături denumite dendrite, a căror funcție constă în receptarea stimulilor ce sunt percepuți de către receptori și transmiși către corpul neuronal.

structura-neuronului
Structura neuronului

Acești stimuli își pot avea originea în organism sau în mediul înconjurător. Axonul reprezintă o prelungire a corpului celulei nervoase, fiind responsabil de transmiterea diferiților stimuli nervoși către dendritele celulelor nervoase aflate în apropiere.

 

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *