tipuri-de-metamorfism

Tipuri de metamorfism

Procesul metamorfic

[dropcap type=”1″]C[/dropcap]ând rocile sunt expuse unor anumite condiții (presiune înaltă, temperaturi înalte), ele se pot transforma într-o manieră remarcabilă, atât din punctul de vedere al compoziției mineralog­ice, cât și privind structura lor. Acest lucru este denumit metamorfism, deoarece roca își modif­ică în mod real forma.

Metamorfismul își găsește originea la mari adâncimi în interiorul scoarței terestre și poate să se refere la orice tip de rocă. Modificările au loc în stare solidă, deși în condițiile impactului presiunii și al temperaturii, de multe ori se poate ajunge la topire.

Factorii relevanți pentru metamorfism. Condițiile în care cresc presiunea și tempera­turile rezultă din afundarea permanentă a baz­inului de sedimente, în timp ce temperatura crește în mod constant.

presiune-temperatura-metamorfism-roci
Presiunea și temperatura în timpul metamorfismului rocilor

La fiecare 33 de metri, temperatura se ridică cu 1° C. Prin temperatura înaltă și prin presiunea ridicată, componentele rocilor își pierd starea stabilă. Se ajunge la reconfigurări și la reacții chimice ale mineralelor, care tind spre o nouă stabilitate.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *