piazza-duomo-trento

Trento

Trento, un creuzet al culturilor, artelor şi tradiţiilor alpine

[dropcap type=”1″]T[/dropcap]rento este un oraş nobil, dar sobru, cu clădiri minunate construite în toate stilurile ar­hitectonice, de la romanic la gotic, Renaştere şi baroc.

Centrul oraşului se înalţă în pre­zent peste vestigiile unui for roman antic şi ale pieţei, deşi săpăturile arheologice au demonstrat că Trento a fost locuit încă din epoca neolitică.

Aerul de munte este proaspăt, iar peisajul înconjurător, cu trei piscuri, Bondone, Calisio şi Marzola, care în­conjoară oraşul este uimitor. Poziţia strategică a acestui oraş istoric, situat într-un loc unde văile râului Adige converg, permite să se ajungă uşor la el dinspre Lacul Gardia, Alpii Dolomiţi, Veneţia, Verona şi Bolzano.

Un castel, Castello del Buonconsiglio, domină oraşul, fiind situat în vârful unei ramificaţii stâncoase şi chiar şi astăzi dă impresia că păzeşte oraşul de invadatori. Deşi, de-a lun­gul secolelor, castelul a suferit multe schimbări, merită totuşi să-l vizitaţi.

Cele două turnuri, Torre dell’Aquila şi Torre del Falco au făcut cândva parte din zidurile exterioare, care nu se mai păstrează, iar Torre dell’Aquila este remarcabil datorită frescelor care-l împodobesc în interior. Pictate în se­colul XV de un artist din Boemia, „meşterul lunilor”, ele înfăţişează ciclul unui an.

torre-dell-aquila-fresce-trento
Fresce din Torre dell`Aquila – Trento

Această capodoperă este considerată una dintre cele mai evocatoare opere de artă a perioadei gotice, pentru că cele unsprezece pa­nouri, una pentru fiecare lună (luna martie a fost distrusă de un incen­diu) înfăţişează opulenţa vieţii de zi cu zi a aristocraţiei şi lupta pentru su­pravieţuire a agricultorilor, ciobanilor şi tăietorilor de lemne. Castelul mai adăposteşte un muzeu care are sec­ţiuni de artă antică, medievală şi mo­dernă, unde sunt găzduite expoziţii de prestigiu.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *