tsunami-pericol-iminent-pentru-orasele-de-pe-coasta

Tsunami – Pericol iminent pentru orașele de pe coastă

[dropcap type=”1″]D[/dropcap]eosebit de periculoase pentru regiu­nile de coastă sunt tsunami-urile, care apar ca urmare a seismelor marine. Seismele produse pe fundul oceanului mobilizează cu putere masele de apă aflate deasupra. Astfel, așa-numitele coloane de apă pot atinge adâncimi de 6000 m și se pot deplasa cu până la 800 km/h. în larg, aceste modificări sunt practic invizibile, în schimb pe coaste, valurile foarte înalte distrug tot ce le iese în cale.

Cauzele producerii tsunamiurilor sunt seismele marine, alunecări de proporții de teren peste nivelul sau sub nivelul apei, căderi de meteoriți și erupții vulcanice subacvatice. La data de 26 decembrie 2004, un tsunami a distrus regiuni întinse din Indonezia și Sri Lanka și a provo­cat mii de morți și dispariții umane. Valurile uriașe au fost cauzate de un seism marin cu intensitatea de 9,0 grade pe scara Richter.

tsunami-indonezia-sri-lanka-2004

Daunele provocate de tsunamiul din Indonezia si Sri Lanka – 2004

ÎN SPAȚIUL PACIFIC

Cu toate că în spațiul Pacific se înregistrează cele mai multe tsunamiuri, acest fenomen poate apărea pretutindeni în lume acolo unde suprafețele de apă sunt suficient de mari. Chiar și într-un lac poate avea loc un seism care să cauzeze un tsunami, deși efectele acestuia nu vor avea consecințe resimțite de oameni.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *