un-calendar-geologic

Un calendar geologic

[dropcap type=”1″]P[/dropcap]entru a măsura timpul, cea mai mică unitate folosită în viața de zi cu zi este secunda. Nu este ușor să realizezi un calendar geologic a cărui unitate de măsură să fie un milion de ani și care să conțină întreaga istorie a pământului. Una dintre problemele esențiale pentru care a fost necesar acordul întregii comunității științifice a fost să se stabilească limitele intervalelor, pentru a se putea vorbi despre un înainte și după, iar în cel de-al doilea rând să se dateze limitele, raportate la milioane de ani.

Oamenii de știință ai secolului al XlX-lea au sta­bilit o succesiune pe baza suprapunerii stra­turilor sedimentare și a conținutului lor fosil, care a făcut posibilă fixarea acestor limite. Începând din acel moment, calendarul geolog­ic a fost cercetat pe baza unor criterii foarte diferite. Conform unuia dintre cele mai utilizate criterii, dezvoltarea pământului este împărțită în unități geologic-temporale, care sunt ordonate ierarhic: eon, eră, perioadă, epocă și vechime.

ȘTIAȚI CĂ…

Timpul formează împreună cu cele trei dimensiuni spațiale cadrul de referință temporal-spațial pentru tot cea existat, există sau va exista vreodată în univers.

reprezentare-a-perioadelor-pe-glob
Reprezentare a perioadelor pe glob

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *