vulcani-amenintatori

Vulcani amenințători

[dropcap type=”1″]C[/dropcap]ei mai distrugători vulcani sunt cei cu erupții de tip vulcanian, vezuvian și peleean. Mai jos sunt enumerați unii dintre cei mai temuți vulcani activi:

VEZUVIU

Vulcan activ din Europa (Italia), erupții violente și lavă foarte vâscoasă. Tip de erupție vezuvian, cu crater rotund și bine conturat.

vulcanul-vezuviu-italia
Vulcanul Vezuviu – Italia

TAVURVUR

Vulcan în Papua-Noua Guinee. Tip de erupție vulcanian, lavă vâscoasă cu solidificare rapidă. Formează nori de pirodastite.

eruptia-vulcanului-tavurvur-papua-noua-guinee-1998
Erupția vulcanului Tavurvur din Papua-Noua Guinee – 1998

MONT PELÉE

Erupția vulcanului Mont Pelée (Martinica), din anul 1902, a avut consecințe devastatoare: peste 30.000 de oameni au murit, iar orașul St Pierre a fost făcut una cu pământul.

eruptia-vulcanului-mont-pelee-martinica-1902
Erupția vulcanului Mont Pelée din Martinica – 1902

POPOCATEPETL

Vulcan din Mexic. Din pricina lavei vâscoase, gazele nu pot ieși pe hornul vulcanic. Din această cauză, ele ies prin cratere laterale.

vulcanul-popocatepetl-mexic
Vulcanul Popocatepetl – Mexic

 

METODELE

Studiile privind activitatea vulcanică se sprijină pe informații istorice și pe înregistrările făcute de seismografe (cutremure slabe și zgomotoase în interiorul pământului), de teodolite și inclinometre (instrumente de măsurare a unghiurilor de înclinare și a modificărilor topografice). Alte indicii sunt furnizate de stânci, cărora li se modifică proprietățile magnetice la 600° C.

ȘTIAȚI CĂ…

Seismologia este știința care se ocupă cu studiul apariției și previziunii cutremurelor. Cu toate că seismele au loc relativ frecvent, seismologii nu au sub control decât 50 din totalul de 90 de vulcani activi sau cu risc crescut de erupție.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *